Cap de setmana de ratafia a Santa Coloma

Gran nombre de visitants a Santa Coloma de Farners.

Gran nombre de visitants a Santa Coloma de Farners. / ddg

ddg

Santa Coloma de Farners. La població acull aquest cap de setmana l’11a edició del Mercat de les Herbes de la Ratafia, que arriba amb propostes gastronòmiques i alternatives per adaptar els jardins i els horts a les situacions de sequera

La Confraria de la Ratafia i l’Ajuntament de Santa Coloma han organitzat durant tot aquest cap de setmana una trentena d’activitats per aprendre-ho tot sobre les herbes i plantes medicinals. Aquest dissabte ha destacat la xerrada del catedràtic Joan Vallès sobre les singularitats de l’etnobotànica de l’Alguer, i la conversa entre els escriptors Perejaume i Ramon Sargatal. Demà diumenge, l’expert Marc Talavera parlarà sobre cultivar, collir i cuinar amb flors silvestres. En l’àmbit gastronòmic la cuinera Carme Picas ha ofert un taller al voltant del saüc i les seves aplicacions a la cuina, Júlia Yuste n'ha dirigit un altre sobre plantes silvestres comestibles i Pilar Martínez ensenyarà demà a fer batuts silvestres.

Les activitats van començar divendres amb una xerrada de l’experta en horticultura Mercè Trias, sobre els codis de sequera de les plantes dels jardins i els horts, per fomentar una jardineria respectuosa i adaptada al clima canviant que cada vegada exigeix més un òptim ús de l’aigua.

Durant tot el cap de setmana la plaça Farners acull el mercat d’herbes i productes artesans. Avui ha sigut el torn de les activitats de la Petita Confraria, la descoberta d’herbes, taller de cosmètica natural, una visita guiada per l’Univers de la Ratafia i una mostra de glosa. Al vespre hi han previstos els concerts de Primer Infant i Dj Nes, en una aposta de l’organització per portar espectacles i companyies de proximitat.

El Mercat de les Herbes de la Ratafia també acull un espai d’intercanvi de flors i plantes, una zona de trobada per intercanviar, regalar i compartir tota mena de plantes, flors i esqueixos pel jardí o l’hort.

Aquest diumenge, darrer dia de Mercat de les Herbes, serà el torn per una sortida etnobotànica pel parc de Sant Salvador, un taller sensitiu, la xerrada sobre la flora de les Guilleries a càrrec de Pep Gesti, taller de licors casolans i una cercavila. També es lliurarà el premi Ratafiaire de Mèrit a Ramon Baró.

Coincidint amb la celebració del Mercat de les Herbes també té lloc la 71a edició del Concurs i Exposició de Flors, el més antic a Catalunya. Demà es donaran a conèixer els premiats a les diferents categories.